Tijdens je opleiding stagelopen in een weeshuis in het buitenland? Dat klinkt fantastisch. Je bent dan ook niet de enige met dit plan. Veel jongeren pakken hun koffers op zoek naar het avontuur en kinderen die hulp nodig hebben. Maar hoe goed je bedoelingen ook zijn, jouw bezoek is schadelijk voor deze kwetsbare kinderen met hechtings- en ontwikkelingsproblemen. Zelfs als je een sociale opleiding volgt en denkt te weten wat je doet, is het nog steeds geen goed idee.
# goodintentionsbadidea
Fabels over weeskinderen
Weeskinderen zijn wees
Bij een weeskind denk je al snel dat hij of zij geen ouders meer heeft. Maar niets is minder waar. Er verblijven wereldwijd, naar schatting, 8 miljoen kinderen in weeshuizen van wie ongeveer 80% geen wees is. Ze hebben vaak minstens nog één ouder of andere familieleden die voor hen kunnen zorgen. We noemen weeshuizen daarom liever kinderhuizen.
Een weeshuis is vervanging voor wonen thuis
Opgroeien in een weeshuis is een slecht alternatief voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. Het heeft een negatief effect op hun gezondheid, ontwikkeling en toekomst. Verlies of de scheiding van ouders, familie en eigen omgeving is vaak traumatisch voor kinderen. Een kleinschalige, stabiele omgeving, bij voorkeur binnen familie is beter voor hun ontwikkeling. In een pleeggezin krijgen ze individuele aandacht.
Weeshuizen horen bij ontwikkelingslanden
Niet dus. Kinderen zonder ouders worden in de meeste gevallen opgevangen binnen de familie. Weeshuizen zijn geïntroduceerd door koloniale overheden, in een tijd dat weeshuizen in Europa normaal waren. Tegenwoordig komen kinderen in Westerse landen, die niet thuis kunnen wonen, bijna altijd terecht in pleeggezinnen of gezinshuizen.
een goede bedoeling is
niet altijd een goed idee
Overspoeld
met stagiaires
“Je kan echt vreselijk veel kapot maken in het leven van die kinderen.”
lees verder
Geld in de zak
van eigenaresse
“Kom niet stagelopen en doe geen vrijwilligerswerk in weeshuizen. Je goede bedoelingen komen niet bij de kinderen terecht.”
lees verder
Een ander perspectief
op weeshuizen
“Jij bent daar voor jezelf, niet voor het kind”